Elaton / Jämtkraft

Varumärke och annonskampanj

”Ren el från Elaton” paketerades som Sveriges första elinköpstjänst för privatpersoner, med förebild från den framgångsrika elinköpsmarknaden på företagssidan.

Odelius utvecklade varumärket Elaton åt Jämtkraft. Tillsammans med den logotype och profil som utvecklades av Odelius, registrerades namnet som EU-varumärke. Lanseringen skedde med en nationell kampanj i press, radio, tv och sociala medier. ”Ren el från Elaton” och ”Kraft till annat” etablerades som oneliners. Både produkten och payoffen ”Kraft till annat” kopierades av konkurrenter inom loppet av 12 månader. I dag är Elaton nedlagt som varumärke efter ett beslut av huvudägarna Åre kommun och Vattenfall, men retorik, kommunikation och paketering används. Namnet är i stället Jämtpriset.

Jämtkrafts krafthandelschef Arne Jansson: ”95 procent av alla privatavtal för el är i dag Elatonavtal … en fjäder i hatten till kommunikationen, där Odelius lyckades förklara terminshandel så att folk förstod – den inköpsmodell som bygger elpriset.”